Kis hazánkban is egyre többeket ihlet meg a mediterrán stílus, amikor lakberendezésbe fognak. Azt viszont kevesebben tudják, hogy ennek a stílusnak többféle irányzata is van, amelyek jellegzetességei csak részben hasonlítanak.

A mediterrán irányzat alatt alapvetően a dél-európai országok lakberendezési stílusát értjük, megkülönböztetünk azonban spanyol, olasz (toszkán) és görög mediterránt. Sokan idesorolják a provanszi stílust is, ennek jelentése azonban egyre inkább a vidékiessel kezd azonosulni. Az ezek közötti átfedések leginkább a földrajzi adottságok miatt alakultak ki. A zsalus ablakok és a terméskő-burkolatok sokak kedvencei, ezekkel eredetileg a hőség ellen védekeztek. A mediterrán vidékeken az ember és a természet kapcsolata nagyon szoros, az utcákat és otthonokat mesés leanderek, tujafélék és pálmák övezik. A lakóházakban a főbejárat mellett szinte kivétel nélkül létezik egy hátsó ajtó is, amely a burjánzó kertbe, a virágokkal díszített teraszra vagy egyenesen a tengerpartra vezet. A mediterrán házak, legyenek akár az olasz, spanyol vagy görög vidéken, élhetőek, kényelmesek, hívogatóak, és azonnal otthon érezhetjük magunkat bennük.

A spanyol mediterrán inspirációkra láthatjuk itthon a legtöbb (jó és rossz) példát, hazánkban sokak számára ez jelenti “A Mediterránt”. Ez persze nem meglepő, ha belegondolunk, hogy a magyar és a spanyol nemzet is temperamentumos, lobbanékony. A spanyolok vérmérsékletét tradícionális otthonaik is jól tükrözik: tüzes, energikus színek jellemzik, mint a piros, a narancs, a különböző sárgák, mindez a barna árnyalataival, arannyal, terrakottával, lazacszínnel és a bézzsel ellensúlyozva. A természetközeliség itt is visszaköszön, gyakoriak a növényi motívumok, főleg a textíliákon és a burkolatokon.

A meleg színek és a jól megválasztott kiegészítők teszik igazán hívogatóvá ezt az enteriőrt

A bútorok esetében a funkció és a kényelem a legfontosabb. A tömör fából készült, kovácsoltvas elemekkel díszített bútorok rengeteg tárolóhelyet jelentenek, a fonott vagy bőrrel behúzott ülőalkalmatosságokban pedig igazán kellemes a szieszta. A mediterrán stíluson belül a spanyol használja a legtöbb kiegészítőt. Színes képekkel, gyertyatartókkal, kovácsoltvas dísztárgyakkal, kerámiákkal, cserepes növényekkel vagy színpompás vágott virágokkal díszithetjük a helyiségeket, a lényeg a családias hangulat.

Klasszikus spanyol mediterrán stílusú otthon

Az olasz cipőkről és ruhákról mindig az elegancia, a kifinomultság és minőség jut eszünkbe – nincs ez máshogy az olasz lakberendezéssel sem. Aki egyszer is látta a Napsütötte Toszkána című filmet, az már jól tudja, miről beszélünk, amikor ez a stílus kerül szóba. A toszkán lakberendezés viszonylag egyszerű, de nagyon elegáns és kiforrott is egyben. Robosztus, tömör fából készült bútorai csodásan mutatnak a tágas térben, méretük pedig nagyon is indokolt, ha belegondolunk, hogy egy népes olasz család összes holmiját el kell nyelniük. Az ülőalkalmatosságok ugyanilyen magas minőségűek. A kárpitozott szófákat általában drága és elegáns textíliákkal húzzák be (amelyek függönyként is visszaköszönhetnek), de a bőr használata is jellemző. Az eleganciához hozzátartozik a jellegzetes boltíves megoldások használata is.

Csodás enteriőr, toszkán stílusban

Sokan úgy gondolják, a híresen összetartó olasz családok a nagy közös étkezéseknek köszönhetik szoros a köteléküket. Nem véletlen tehát, hogy a hatalmas konyha az olasz otthon szíve. Az óriási ebédlőasztalt gyakran üli körbe az egész család, és mivel ilyenkor általában néhány üveg bor is előkerül, az olasz konyhából egy mutatós bortartó sem hiányozhat.

Gönyörű olasz konyha, a tradicionális hangulatot idézi

Amíg a spanyol és olasz mediterrán közötti határ időnként elmosódhat, addig a görög élesen elkülönül. Anyag-és színhasználatában is az egyszerűség a vezérfonal, szinte csak fehérrel és tengerkékkel dolgozik, ezt legtöbbször pusztán a leanderek csodás rózsaszín és magenta árnyalatai egészítik ki. Kevés és rendkívül egyszerű bútor jellemzi, de ezeknek minden esetben funkciójuk van. A hőség enyhítése miatt festik fehérre a falakat, amelyek sosem egyenletesek, hanem rusztikusan göröngyösek, néha kis kövekkel, kavicsokkal díszítve. A fürdőszobákban gyakoiak a mozaikok, sokszor természetes anyagokból, kövekből, kavicsokból kirakva. Kiegészítőkkel, díszítőelemekkel alig találkozunk. A hálóban könnyű baldachin függhet az ágy felett, de nem pusztán szépsége, sokkal inkább az rovarok elleni védelem miatt.

A görög mediterrán nagyon letisztult, sokak számára talán túl puritán is, de pont ezért áraszt hihetetlen nyugalmat.

A hagyományos görög mediterrán – csak a leanderek hiányoznak

Egy modern változat – a fehér és a tengerkék változatlan

Képek forrása:

http://pinterest.com/pin/375628425140260873/
http://www.pambaboma.com/2012/10/the-warmth-of-spanish-interior-decor/
http://truelockequalstruelove.blogspot.hu/2010/07/spanish-flare.html
http://pinterest.com/pin/145100419217061451/
http://www.gdcucine.com/collections/cadoro/kitchens/classic-kitchen-b.html
http://pinterest.com/pin/40391727880258270/
http://pinterest.com/pin/559220478699383119/