Hazánkban név szerint talán kevesen ismerik, mégis egyre több “leánylakásban” fedezhetjük fel a shabby chic romantikus, bohókás, régimódi stílusjegyeit.

Az XX. század utolsó évtizedeiben indult az a mozgalom, amelynek hozadéka a mai napi élő shabby chic stílus. Régies stílusjegyeivel most a megszelidíthetlen romantikusok kedvence.

Ahhoz, hogy a shabby chic a mi otthonunkba is beköltözzön, nincs szükség hatalmas erőfeszítésekre – miért is lenne, hiszen az egyik legbohókásabb lakberendezési stílusról beszélünk. A pasztell- és fagyiszínek adják a kiindulási alapot: a shabby chic alapszíne a fehér, mellette törtfehérek, bézsek, halvány rózsaszínek, finom türkizek és mentaszínek gondoskodnak a könnyedségről, itt-ott órannyal és ezüsttel kiegészítve.

A textíliák nagyon fontosak

Egy letisztultabb változat

Ami a bútorokat illeti, az antik hatású, vintage darabok nélkülözhetetlenek. Ezek legtöbbször fehér, esetleg pasztell színűek, régiek vagy régiesek – gyakori ugyanis, hogy viszonylag új bútorokat öregítenek vissza a megfelelő hatás érdekében. Ehhez általában éppen elég, ha lefestjük a bútorokat, majd csiszolópapírral visszakoptatjuk – és ugyanez igaz a padlóra is! A koptatás fontos elem, ugyanakkor nem tanácsos minden egyes darabot így visszacsiszolni. Szóba jöhet még a repedeztetés, de decoupage készletünk is előkerülhet a fiókból, hogy vintage hatású virágmintákkal díszítsünk egy-egy kisebb felületet.

Nem kell óvatosan bánni a csiszolópapírral…

…ahogy a virágmintákkal sem.

A textíliákon rengeteg múlik, egy-egy virágmintás felülettel azonnal romantikus hangulatot idézhetünk elő. A shabby chic nagyon ritkán használ szőnyegeket, annál fontosabbak a függönyök, ágytakarók, díszpárnahuzatok. A drága, nehéz textileknek itt nincs helye, a könnyed vászon és a pamut a jellemző. Mindezt masnikkal, fodrokkal, csipkékkel, lágy fényekkel és DIY elemekkel koronázhatjuk meg.

A lakás bármelyik helyiségében visszaköszönhet a stílus

Sokaknak tetszik a shabby chic hangulata, de tartanak a túlcsorduló romantikától. Számukra a megoldás, ha pusztán néhány stíluselemet vesznek át. Ehhez jó alap lehet egy letisztult bútorokkal berendezett, alapvetően fekete-fehér enteriőr. Ide pusztán néhány bájos, vidékies, pasztell-virágos kiegészítő, vagy egy-két tekercs designer tapéta kell, és kész is a shabby chic finomabb változata, amit akár gyermek- vagy kamaszszobákban is alkalmazhatunk.

Kis finomítással lánykaszobába is tökéletes

Ugyan sok meghatározó jegye van, de egy pillanatra se felejtsük el, a shabby chicet nem szabad túlgondolni – érzésből rendezzük be, ne “agyból”!

Képek forrása:

http://pinterest.com/pin/252272016597647714/

http://iheartshabbychic.blogspot.hu/2011/04/shabby-chic-apartment-ideas.html

http://pbstudiopro.com/the-cute-and-feminine-shabby-chic-home-decor/shabby-chic-living-room-interior-decoration-ideas-1/

http://iheartshabbychic.blogspot.hu/2011/01/shabby-chic-distressed-kitchen.html

http://www.lovethispic.com/image/11444/vintage-shabby-chic-bedroom

http://www.kisflanc.hu/2012/05/55-shabby-chic-stilusu-lakberendezesi.html

http://www.hgtv.com/kids-rooms/kids-rooms-on-a-budget-our-10-favorites-from-rate-my-space/pictures/index.html