Sok-sok fehér felület, természetes fény, letisztult vonalvezetés és karakteres részletek – ha dióhéjban akarnánk összefoglalni az utóbbi időkben egyre népszerűbb skandináv stílus jegyeit, így hangozhatna a lista.

Régi rossz beidegződés, hogy egy csupa fehér enteriőr csak rideg és unalmas lehet – a skandináv otthonok rajongói jól tudják, hogy ez mennyire nem igaz. A stílus értelemszerűen az északi országokból származik, ahol a ragyogó napsütésből csak kevés jut, így a hatalmas ablakok és a világos színek használata gyakorlatilag kötelező. Az otthonosságot a részletek teremtik meg: puha, mintás textíliák, színes kiegészítők és zöld növények, más szinte nem is kell. Egy jól megválasztott apróság, mint egy váza virág, egy pár kép a falon, de akár egy jó helyre dobott színes díszpárna is azonnal fedobja az egyébként semleges szoba hangulatát.

A domináns fehér szín mellé a fapadlóval csempészhetünk melegséget..

.. de választhatunk szürke falakat is a fehér padló mellé.

A bútorok egyszerűek, és csak annyi van belőlük, amire feltétlenül szükség van, így lesz igazán szellős a skandináv típusú lakás. Jellemzőek az egybenyitott terek, sokszor a konyhát vagy a hálót sem falakkal, hanem valamilyen más térelválasztó megoldással különítik el. A modern és a vintage jól megfér egymás mellett, sőt, egyáltalán nem szükséges, hogy minden új legyen! Egy-két kopottas fa bútordarab vagy rusztikusabb felület csak hozzáad az enteriőr otthonosságához, karakteréhez, a DIY elemekről nem is beszélve.

Rengeteg természetes fény, régi és új harmóniája

Minták és textúrák – a puha textíliák szerepe nagyon fontos

Ez a letisztult és időtálló stílus legjobban apró, fiatalos lakásokban mutat. Nagy előnye, hogy a sok fény, a világos színek és a szellős elrendezés miatt optikailag sokkal nagyobbnak láttatja a teret, ami lássuk be, egy másfél szobás garzonlakásban nem hátrány. Berendezése sokkal inkább kreativitás, mint pénz kérdése, így anélkül is élhetünk egy igényes otthonban, hogy vagyonokat kellene költenünk rá. Ráadásul egy kis otthonos rendetlenség nemhogy ront, de időnként talán még javít is az összképen.

Képek forrása:

http://pinterest.com/pin/25192079137337537/
http://pinterest.com/pin/100557004149938713/
http://lakbermagazin.hu/otletek-modern-lakberendezes/1722-szurke-fal-feher-padlo-modern-skandinav-lakberendezes-egy-polgari-hazban.html
http://lakbermagazin.hu/kis-lakas-berendezese/1745-a-kevesebb-neha-tobb-kis-41nm-es-masfel-szobas-lakas.html