Kihez illik a vintage stílus? Bárkihez, aki nem tudna “katalóguslakásban” élni, akit a hideg ráz a konvencionális megoldásoktól, viszont vonzódik a régiségekhez, és a vérében van a DIY-hajlam. A vintage ugyanis egy különleges, a múltat és jelent összekötő, eredeti és eklektikus irányzat.

 

A “vintage” (ejtsd: vintidzs vagy vintázs) szó szerint fordítva szüretet, évjáratot vagy bortermést jelent, eredetileg ugyanis a borászatban használták a kifejezést, ami a bor és kitűnő minőségére és régiségére utalt. Amikor a szó átkerült a divat és a lakberendezés szaknyelvébe is, ugyanezekkel a jelentésekkel társult. Így a vintage alatt eredetileg az 1920-as és ‘70-es évek közötti időszak ruházati és lakberendezési stílusát értjük, de ez a jelentés mára kissé megváltozott, kitágult.

Ebben a vintage enteriőrben a kopottas kandalló és a régi ebédlőszékek a meghatározó elemek

Bár a jelentéshatárok elmosódtak, az biztos, hogy a lakberendezésben kéz a kézben hódít a vintage és a DIY (do it yourself-csináld magad). Ma már nem kínos, hanem egyenesen sikk a régi, használt tárgyak eredeti vagy felújított állapotú beépítése az otthonunkba, ezzel ugyanis könnyedén és olcsón kaphatunk stílusos, eklektikus környezetet. Ez mindazoknak kedvez, akik nem akarnak szokásos megoldásokkal élni, hanem valami egyedire, csak rájuk jellemzőre vágynak. Azzal, hogy régiségeket csempészünk be a lakásunkba, nem idejétmúlt, hanem haladó szellemű, modern környezetet teremtünk! Fontos azonban, hogy megtaláljuk a vintage és az újszerű darabok egyensúlyát, így nem tűnik majd sem túl mesterkéltnek, sem pedig vásászerűnek életterünk.

Gyönyörű régiségek

Jól mutatja a jelenség növekvő népszerűségét, hogy a vintage hatás elérése érdekében már az sem ritka, amikor egyébként viszonylag új bútordaraboknak vagy kiegészítőknak adnak régies hatást, például átfestéssel és visszakoptatással, vagy régi hatású textíliákkal. Ez a shabby chic (“sikkesen kopott”), romantikus, múltidéző stílusára is jellemző, nem véletlenül van szoros rokonságban és összefüggésben a vintage stílussal.

Romantikus részlet egy vintage hálóból

Régről maradt tárgyakkal egészen különleges hangulatot teremthetünk

Sok régi bútort találhatunk kitűnő, “költöztethető” állapotban, a legtöbb ilyen mégis felújításra vagy újragondolásra és átalakításra szorul – itt jön képbe a DIY. Az így született megoldások nem csak rendkívül egyediek és eredetiek, de költségkímélőek is. A nagymama régi bútorai már nem kacatnak, hanem értékes, felújítható daraboknak számítanak, és szerencsére egyre többen látják meg a lehetőséget egy-egy “lomizás” során, vagy használt bútorokat nézegetve a neten.

Egy vintage bútor új élete

Ehhez persze fantázia és a kreativitás szükséges, méghozzá bőséggel. Egy-egy bútor-átalakítást elnézve könnyen azt gondolhatjuk, “milyen magától értetődő” – holott egyáltalán nem az. A legnagyobb falat soha nem maga a felújítás, hanem meglátni a lehetőséget egy régi, ütött-kopott bútorban. A jó hír viszont, hogy ez a képesség fejleszthető. Már megszámlálhatatlan bútor-átalakítást találunk a neten, és a DIY-blogok száma is folyamatosan nő. Böngésszük ezeket szabadidőnkben, és hamar észre fogjuk venni, hogy egyre könnyebben alakul át egy régi bútor a képzeletünkben.

Egy kis képzelőerővel ilyen szépségeket varázsolhatunk egy-egy régi darabból

A legszebb talán mégis az mindebben, amikor egy bútordarab nem csak felújítást kap, de át is lényegül, az új eséllyel új szerepet is kap. A vintage sajátossága ugyanis, hogy a régi tárgyakat nem feltétlenül eredeti funkciójukban használják egy kis felfrissítést követően. Így lesz a bőröndből éjjeliszekrény, egy kiselejtezett tv-állványból babaház, régi képkeretből ékszertartó.

Vintage felsőfokon:: éjjeliszekrény régi bőröndökből

Összefoglalásképpen azt mondhatnánk, sosem szabad megriadni egy kis régiségtől! A vintage megoldások sokat mondanak el tulajdonosuk kreativitásáról, jóízléséről és nyitottságáról. Akkor is jó megoldást jelenthetnek, ha nem találjuk az üzletekben a megfelelő bútordarabot, de akkor is, ha környezetünket élettelibbé, karakteressé akarjuk varázsolni.

Képek forrása:

http://pinterest.com/pin/382172718348494318/

http://furniturezz.com/bright-and-eclectic-vintage-house-in-australia/bright-and-eclectic-vintage-house-in-australia-7/

http://pinterest.com/pin/139119075962506122/

http://pinterest.com/pin/77757531039405604/

http://pinterest.com/pin/343118065330809393/

http://pinterest.com/pin/248190629437277345/

http://www.twicelovely.com/p/much-loved.html

http://pinterest.com/pin/23151385556190789/