Legalább ugyanannyira életstílus, mint lakberendezési irányzat a loft, amelyről nagyon nehéz nem szuperlatívuszokban beszélni. Lényege, hogy korábbi gyárépületeket alakítanak át elképesztően stílusos lakásokká.

Első futárai Európában a XIX. századi Párizsban, a tengerentúlon pedig a két világháború közti nagyvárosokban, New Yorkban, Bostonban vagy Philadelphiában jelentek meg. Franciaország bohém művészeinek tágas és világos terekre volt szüksége, ahol élhettek és alkothattak, így költöztek be az első kihasználatlan gyárépületekbe. Az Egyesült Államok nagyvárosaiban szintén a szükség hozta életre a loftok megszületését, sokan maradtak otthon nélkül, így gyakran illegális lakásfoglalóként költöztek be azokba az üzemcsarnokokba, amelyeket az ipar hanyatlása miatt már nem használtak.

Lélegzetelállító – belátás egy New York-i loftba

Egy európai változat – ebben a barcelonai loftban a fehér falak mellett döntöttek

Ennek ellenére mára egy loft lakás luxuskategóriásnak számít, általában tehetős fiatal értelmiségiek, szinglik vagy gyermektelen párok lakják, nagyon aktív társasági élettel. A legjobb példa erre New York egyik leghíresebb városrésze, a Soho, amelynek hangulata már akkor is menthetetlenül magával ragadja az embert, ha csak képen látja. A kerület rengeteg művész otthona, utánozhatatlan stílusa mellett galériáiról, kultúrális és bevásárlóközpontjairól híres.

Az utánozhatatlan New York Soho

A loft eredetileg soha nem lakóépület, ezért az alapvető jellemzők nagyon eltérnek a hagyományos lakásokétól. A gyárépületek óriási ablakai, szokatlanul nagy belmagassága és legfőképpen hatalmas, egybenyíló tere minden esetben megmarad, a loft így hihetetlenül szellős és tágas. Ezt az értékes teret hiba lenne szétdarabolni, így nincsenek külön lakóterek, általában csak a háló, a fürdő, esetleg mosókonyha vagy dolgozószoba van fallal leválasztva, de előfordulhat, hogy még ezek sem. Az iparcsarnokok jellemző épületgépészeti megoldásai, a betonburkolatok, a vakolatlan téglafalak, a beton- és vasoszlopok teremtik meg az azt indusztriális hangulatot, amitől a loft loft lesz.

Vakolatlan téglafal és hatalmas, egybefolyó tér

Csodás párizsi loft

A berendezésre nincs bevált recept, a gyárépületek építészeti elemei és hangulata miatt egy eleve különleges térrel dolgozhatnak a benne élők, amit nehéz elrontani. A loft lakások bútorai és kiegészítői között ugyanúgy találhatunk minimalista, indusztriális elemeket, mint vintage vagy art deco darabokat, az eredmény gyakorlatilag minden esetben egy eklektikus, stílusos lakás lesz.

A berendezésre nincs recept – a loft lehet finoman nőies..

.. de ízig-vérig legénylakás is.

Elkeserítő szembenézni a ténnyel, hogy bár hazánkban már megjelentek az első próbálkozások egy-egy loft típusú lakás kialakítására, de igazán soha nem fog megszilárdulni ennek a stílusnak a kultúrája. Ennek számos oka van, a szemléletbeli nyitottság és az anyagi források hiánya is visszatartó erő, de a legnagyobb akadályt egyszerűen az jelenti, hogy nincsenek hozzá megfelelő ipari épületeink. A klasszikus gyárépületeket, amelyek nyugaton otthont adhatnának egy loft lakásnak, sorra bontják le, a megmaradtak pedig vagy a környezetük vagy az állapotuk miatt óriási befektetést igényelnének. Reménykedni, álmodozni és legfőképpen inspirálódni ettől függetlenül mindig lehet, ezért bátran gyönyörködjön ezekben a rendkívüli otthonokban!

Képek forrása:

http://pinterest.com/pin/105130972523818634/
http://www.remodelista.com/posts/a-new-york-style-loft-in-barcelona
http://pinterest.com/pin/50384089553574510/
http://homeklondike.com/2013/08/06/beautiful-loft-in-san-francisco/
http://www.maison-deco.com/reportages/reportages-maisons/Un-loft-a-Paris
http://www.micasarevista.com/casas/loft/loft14/loft14_7.shtml
http://www.home-designing.com/2012/07/casual-loft-style-living